içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Hangi Masraflar Kiradan Düşülebilir?

Hangi masraflar kiradan düşer, ev sahibi hangi masrafları üstlenmek zorundadır? İşte yanıtları;

Hangi Masraflar Kiradan Düşülebilir?
Haberi Sesli Dinle

Kiralık evde oturan kimselerin en çok merak ettiği soruların başında hangi masraflar kiradan düşülebilir sorusu geliyor. Bilindiği gibi ev sahibinin kiraya vereceği evi kullanıma elverişli bir şekilde teslim etmesi ve kira süresince de bu şekilde tutması gerekir. Dolayısıyla kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaların ve ayıplı durumların giderilmesinden gayrimenkul sahibi sorumludur. Ancak bu, birçok kiracının bilmediği bir konu olduğu için çoğu zaman kiracılar kendi sorumlulukları olmayan masrafları da üstlenebiliyor. Bunun önüne geçmek için sorumlu olduğunuz ve olmadığınız masrafları öğrenmeniz son derece önemli. Hangi masraflar kiradan düşer, ev sahibi hangi masrafları üstlenmek zorundadır? Kiracı oturduğu süre boyunca meydana gelen tüm arızaların maddi sorumluluğunu üstlenmeli midir? Tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtı yazımızda!

Kiradan Düşülebilen Masraflar

Kiralanan gayrimenkul ev, dükkân, işyeri vs. kullanım esnasında birtakım arızalanmalar sebebiyle kiracıları yorabilir. Bu arızalanmalar; tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda veya apartmanın genelinde meydana gelebilir. Eğer tesisat veya kombi gibi demirbaş eşyalarda bir arızalanma söz konusu ise tamir bedelini gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekir. Tesisat sorununun yanı sıra evde bir küf, rutubet gibi istenmeyen ayıplı durumların oluşması halinde de kiracı, ev sahibinden sorunun uygun bir sürede giderilmesini talep edebilir. Eğer bu sürede sorun giderilmezse kiracı, sorunları giderip bundan doğan alacak miktarını da kira bedelinden düşebilir. Bu yüzden kiracının onarım işlemini gösteren faturayı edinmesi ve bu faturayı ev sahibine iletmesi büyük önem taşır. Kiradan düşülecek giderler tesisat, kombi arızalanması; rutubet ve küf gibi durumların yanı sıra çeşitli apartman masrafları da olabilir. Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım ve onarım giderleri de yine mülk sahibine aittir. Örneğin; dış cephe boya badanası, kazan değişimi, mantolama, asansör bakım masrafları, bina tesisatındaki onarım işleri ve tadilat gibi işlemlerin sonucunda çıkan masrafları da yine mülk sahibinin ödemesi gerekir.

Eğer mülk sahibi bu giderleri karşılamazsa kiracının kapısı çalınabilir. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat malikinin giderlere yönelik borcundan kiracılar ya da başka bir nedene dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumlu bulunur. Ancakkiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olduğu için yaptığı ödeme kira borcundan düşülebilir.

Hangi Masraflar Kiradan Düşülmez?

Elbette ev ile ilgili tüm masraflar gayrimenkul sahibinin sorumluluğunda değildir. Kiracı apartman aidatı, bakım ve temizlik giderleri gibi masrafları gidermekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra -kira kontratında aksi belirtilmediği sürece- kiracı elektrik, su, doğalgaz faturasını da ödemekle sorumludur. Eğer kiracı evin içerisinde küçük yenilikler yapıyorsa bunlar da kiradan düşülmez. Ancak banyo değişimi, mutfak dolabı değişimi, duş kabini değişimi gibi büyük değişikliklerde ev sahibi ile konuşularak masrafların kiradan düşürülmesi talep edilebilir.

Ayrıca boya, badana ve evde keyfi şekilde gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliğin masrafları da yine kiracıya aittir. Kiradan düşülmeyen giderlerden biri de eşyalı ev kiralamada eşyanın büyük oranda kiracıdan kaynaklı olarak zarar görmesi sonucunda meydana gelen masraflardır. Eğer eşyalarda bir arızalanma meydana geliyorsa bunu ev sahibi karşılamalıdır ancak eşyanın kırılması, parçalanması gibi hasarlarda ev sahibi bunun ödemesini kiracıdan isteyebilir ve kiradan düşmeyebilir.

 

Tarih: 29-06-2022

FACEBOOK YORUM
Yorum