İş arayan kadın adaylara 7 tavsiye
Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş, iş arayan kadın adaylara, herhangi bir taciz ya da sorunla karşılaşmalarını önleyebilmek için 7 öneri sıraladı.
Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş, iş arayan kadın adaylara, herhangi bir taciz ya da sorunla karşılaşmalarını önleyebilmek için 7 öneri sıraladı.
İSTANBUL (İGFA) - Kadınların iş arama süreçlerinde maruz kaldığı taciz olaylarını önlemek için daha önce de yapay zekâ kullanan ve ‘uyku modu’ özelliğini devreye alan 24 Saatte İş, daha fazla kadının iş yaşamında yer alabilmesi için şirketlerin, portalların ve tüm işverenlerin bu konudaki gerekli hassasiyeti göstermeleri gerektiğini belirtiyor.
24 Saatte İş’in kurucu ortağı Gizem Yasa, kadınların iş arayışlarını güvenle yapabilmeleri için portalların, şirketlerin ve tüm işverenlerin bu konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerektiğini belirtti. Yasa, "Eğer daha fazla kadını sahada, servis sektöründe görmek istiyorsak tüm ekosistem olarak sorumluluk alıp sürecin kadınlar nezdinde sorunsuz yürümesi için bizim kadar hassas olunması gerekiyor. Portalların, şirketlerin ve işverenlerin aynı hassasiyeti sahiplenmesi lazım" dedi.
24 Saatte İş’in iş arayan kadın adaylar için hazırladığı yedi öneri şöyle:
Başvuru yapacağınız portalları iyi seçin: Öncelikle iş başvurusu yapacağınız portalları iyi seçmeniz, buraların güvenilir yerler olmasına dikkat etmeniz gerekir. En etkin yöntemlerden biri özellikle mobil kanallar için Google Play ve App Store yorumlarını okumak. Bu mecralarda portalların kullanıcı ile olan etkileşimi portalların kullanıcılarına yaklaşımlarını çok net ortaya koyuyor. Şikayetvar ve benzeri sitelerde yapılan olumsuz yorum sayılarını, şirketin şikâyetlere verdiği cevapları mutlaka okuyun. Jenerik cevaplarla her soruna aynı şekilde ve mekanik yaklaşan, otomatik cevap veren şirketlere mesafeli durun. Sistem üzerinden mesajlaşın: Başvuru yaptığınız şirket ile mutlaka sistem üzerinden mesajlaşın. WhatsApp veya farklı mecralarda yapılan mesajlaşmalar sorunu tespit etmeyi imkânsızlaştırıyor. İş görüşmesine gitmeden önce şirketi araştırın: Başvuru yapılan şirketi Google’da aratın ve randevuya gitmeden önce mutlaka şirketin Google’da varlığından emin olun. Küçük işletmeler için varsa Google’daki şirket telefonundan ulaşıp randevu detaylarınızı ve size randevu veren kişiyi şirket ile teyit edin. Şüpheli bir durumda portalla iletişime geçin: İçinize sinmeyen, şüpheli bir durumda portalla iletişime geçip portala soru sorun ve karşınızda muhatap bulup bulamadığınıza bakın. Eğer telefonlarınız cevapsız kalıyorsa, şikâyetlerinize, e-postalarınıza dönülmüyorsa bu mecraların takibi zayıf demektir. Mutlaka uzak durun. Mesai saatleri dışındaki aramaları reddedin: Mesai saatleri dışında mesajlaşmayın ve gelen arama taleplerini kesinlikle kabul etmeyin. Şirketlerin yaklaşımı ve bakış açısındaki ciddiyeti ortaya koyan en önemli faktörlerden biri iletişim kurma biçimleri. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Gecenin bir vakti arayan bir şirket, kuvvetle muhtemel sonrasında sorun yaşama potansiyeliniz olan bir müessesedir. Uzak durun. Konuşma diline ve uzunluğuna dikkat edin: Lüzumsuz bir samimiyet içeriyorsa ve başlangıçta bir laubalilik sinyali geliyorsa şirketi bloklayın ve konuşmayı kesinlikle uzatmayın. Konu sadece iş görüşmesi olduğunda mesajlaşma uzunluğu genellikle birkaç satır sürüyor ve sonrasında randevu adımına geçiliyor. Eğer sorular uzuyor ve kişisel alana giriyorsa da kullanıcıyı mutlaka bloklayın ve hemen portala incelenmesi için şikâyet edin. Bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın: Son olarak; banka bilgisi, TC kimlik gibi bilgilerinizi iş görüşmesini sonuçlandırmadığınız kimseye asla vermeyin. Sizden iş güvencesi adı altında ücret talep eden şirketler olursa mutlaka ve mutlaka portalla görüşün ve ilanın kapatılması konusunda uyarıda bulunun.Tarih: 10-08-2021