içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu'ndan basın açıklaması...

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Başkanı Ümit Şilit'in basın açıklaması..

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu'ndan basın açıklaması...

Rusya, 10 Eylül 2023 tarihinde, Ukrayna’nın geçici olarak işgal ettiği topraklarında -Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk- olmak üzere yerel ve parlamento seçimleri düzenlenme kararı almıştır. 

Rusya’nın bu yasa dışı seçim ve uygulamalarındaki amacı, zorla ele geçirdiği toprakları kendi yetkisi altında tutmak ve işgalin gerçekte yasal nitelikte olduğu algısını yaratmaktır. İşgalciler, seçmen sayısını, listeleri, "seçime" katılımı ve sonuçları tahrif etmektedir. Aynı zamanda, yerel halkı baskı ve tehdit altında oy verme merkezlerine gelmeye zorlayarak halkın gözünü korkutan terörist yöntemlere de başvurmaktadır.

İşgalciler tarafından zorla başlatılan bu sözde seçimler Rusya'nın göz ardı etmeye devam ettiği uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve demokrasiye inanan hiçbir ülke tarafından da tanınması mümkün değildir. Tüm bu bölgelerde yıldırma politikalarıyla göçe zorlanıp, tamamen değiştirilen demografik yapılarla kalkışılan sözde seçimler yerel halkın iradesini yansıtmaması sebebiyle de hukuken geçersizdir.

Türkiye Cumhuriyeti Ukrayna'nın stratejik ortağıdır ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tam olarak desteklemektedir. Devletlerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmasına yönelik Birleşmiş Milletler (BM) şartını ihlal eden Rusya’nın sözde seçimlerini demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan tüm dünya devletlerini de tanımamaya davet ediyoruz. Yasa dışı seçim düzenlenmelerinde görev alan ve destek veren herkes, Ukrayna ve dünyanın diğer ülkelerinin yasalarına uygun olarak kesin bir şekilde cezalandırılmalı ve uluslararası yaptırımlarla kınanmalıdır. Rusya’nın yaptığı kanunsuzlukları perdelemek için "uluslararası gözlemci" olarak davet ettiği gözlemciler de, işgalci uygulamaların bir parçası olması sebebiyle tüm devlet ve uluslararası örgütlerce uygulanacak yaptırımlara dahil edilmelidir.

Egemen Ukrayna toprakları üzerinde Rusya'nın yapacağı bu sözde seçimler dahil hiçbir hak iddiası Türkiye’de faaliyet gösteren Kırım Tatar Teşkilatları Platformunca tanınmamıştır ve tanınmayacaktır. 

Ümit Şilit - Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Başkanı

Tarih: 10-09-2023

FACEBOOK YORUM
Yorum