-
Op. Dr. Şaban UYSAL
Tarih: 28-04-2022 14:03:00
Güncelleme: 28-04-2022 14:03:00
Of Devlet Hastanesi Başhekimi ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şaban UYSAL Ramazan Bayramında beslenmeye yönelik uyarılarda bulundu.
UYSAL açıklamasında;
Ramazan ayında oruç tutan kişi öğün sayısını ikiye (iftar, sahur) düşürürken aynı zamanda fiziksel aktivitesini de yaklaşık yüzde 20 oranında azaltmaktadır. Bu şeklide bir ay boyunca dinlenen sindirim sistemimizi ve bedenimizi birden yormamak ve zorlamamak gerekir.
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Bayram boyunca yeterli ve dengeli beslenmek için süt ve süt ürünlerinden, et, yumurta, kuru baklagiller, tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerden oluşan 3 ana ve 2 ara öğün yapılmalıdır. Öğünlerde birden çok hızlı yememeli ve porsiyon içeriği aşırı olmamalıdır.
Ramazanda oruç tutanlar için bayram ile birlikte öğün sayısının artması;
* Mide ağrısı, reflü
* Şişkinlik
* Hazımsızlık,
* Mide yanması gibi bazı sindirim sistemi şikayetlerine yol açmaktadır.
Ayrıca bayramda geleneksel hale gelen hamur işleri (baklava, börek), şeker gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin tüketimi hem sindirim sistemi rahatsızlıklarına hem de kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara sebep olmaktadır. Bu durum hızlı acıkma, halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Tatlı tüketimi doyumluk değil tadımlık olmalıdır. Ayrıca tüketilecekse de hamurlu tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
Ramazan ayında su tüketiminin azalması ve oluşan sıvı kaybını dengelemek için günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Özellikle hipertansiyonu olanlar ve yaşlı kişiler, kalp hastaları ve diabeti olanların ağır, aşırı, kızartmalı ve bol şekerli gıdalardan uzak durmaları büyük önem taşımaktadır. Bu durumda olanlar dengeli beslenerek ve ara öğünleri ile bu geçiş dönemini sorunsuz atlatabilirler. Ayrıca bu kişiler çay, kahve gibi içecekleri fazla miktarda tüketmemeleri gerekmektedir, dedi.
Dr.UYSAL şöyle devam etti;
“Ayrıca Bayramda özellikle çocukların çok aşırı şeker ve çikolata tüketmeleri bulantı, kusma ve ishale yol açabilmekte ve diş sağlıklarını olumsuz etkileyebilmektedir” dedi.
Dr.UYSAL son olarak;
“Kültürümüzde ve inancımızda çok önemli bir yeri olan Ramazan Bayramımızı dikkatli ve dengeli beslenerek sağlıklı bir şekilde bayram tadında doyasıya yaşayalım” diyerek sözlerini tamamladı.