içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

YAZ GELDİ GÜNEŞE DİKKAT

    Değerli Bülten İstanbul okurları.2haftadır süren yüksek sıcaklıklar Yaz sezonunu da erken getirmiş oldu. Bu durum bazı tehlikeleri de gün boyunca daha uzun süre kalan güneş ışığı dolayısı ile beraberinde getirmesi kaçınılmaz olacaktır.

       Güneş ışığı son derece faydalı olmakla beraber bazı sonuçları yüz güldürmeyebilir. D vitaminini fazla alayım derken diğer yönden istenmeyen sonuçlarda doğurabilir

        Peki bunlar nedir dikkat edilmesi gereken hususlar hangileridir.Gelin bunları beraberce inceleyelim.

       -GÜNEŞ ÇARPMASI

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalan kişilerde görülen ve tehlikeli sonuçlar doğuran bir hastalık veya sonuçtur. Özellikle günün tehlikeli saatlerinde güneşe maruz kalan kişilerde görülür ve beyin kanaması ve kalp krizine kadar giden sonuçlar doğurur.Güneş ışıklarının en dik olduğu saat 11-16 arası güneşten etkilenme saatleridir.Bu sürede maruz kalan kişide KİBAS adını verdiğimiz kafa içi basıncın artması sonucu Beyin ödemi oluşur buda bazı durumlarda beyin kanaması ve kalp krizleri görülür.Özellikle yaşlı ve kronik tansiyon ve kalp hastalıkları olanlar bu konuda dikkatli olması gerekir

         -DERİDE YANMA

Özellikle dikey gelen güneş ışıkları deride yanmalar meydana getirirki bu olay gençliğimizde çokca başımıza gelmiştir.Deride kızarma kabarma içi sıvı dolu baloncuklar oluşması ile kendini gösteren bir durumdur.Plaj da 20 dakikadan fazla yanmamak sağlıklı bir güneş banyosunun anahtarıdır.Özelliklede sabah 11 e kadar öğleden sonrada 16 dan sonra idealdir.

          - ACİL ÖNLEMLER

Bu belirtileri gösteren kililer derhal soğuk duşa sokulur.Ense ve başa buz tatbikatı yapılır.Deriye yanık merhemleri uygulanır.Yaşı kritik olanlarda derhal hastaneye kaldırılır.

           İşte yaz geldi diye kendimizi dışarıya şuursuzca atmamız böyle sonuçlara yol açabilir. DİKKAT unsurunu kaybetmeyelim

                                          Sağlıkla Kalın

                                    DR. TOLGA EVREN

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum